Mega-lek – miód

Date:

Miód (Mel)

Miód jest najbardziej znanym i rozpowszechnionym produktem pszczelim, a jego właściwości są znane od dawna. O jego właściwościach możecie również przeczytać tutaj. Z pewnością każdy z nas chociaż raz go posmakował, lub zastosował na skórę, nie zwracając uwagi na to, że znajduje się on w składzie jego kosmetyków. Dlaczego warto stosować miód i w jakiej postaci?

W jakiej postaci stosować miód?

Okazuje się jednak, że lecznicze właściwości miodu rosną po zmieszaniu go z innymi dodatkami. Świetnie sprawdzają się tu: czosnek, cynamon, kardamon, czarny pieprz. Podnoszą one właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. Mieszanka taka wspomaga leczenie grypy, przeziębień i infekcji. Inne polecane składniki ze względu na wysoką zawartość witamin to: acerola, cytryna, guarana, grejpfrut, papaja. Taka mikstura zwiększa odporność i wzmacnia układ immunologiczny.

Miód na infekcje

Badania potwierdzają, że miód zapobiega rozwojowi infekcji i stanów zapalnych. Zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów. Dzięki dużej zawartości skoncentrowanych flawonoidów i polifenoli, regularne jedzenie miodu niszczy patogeny (bakterie i grzyby). Jeden z enzymów zawartych w miodzie, aktywuje wytwarzanie nadtlenku wodoru, skutecznie niszczącego drobnoustroje. Miód wspomaga gojenie ran i oparzeń. Działa odżywczo i antydepresyjnie. Szybko przywraca właściwy poziom glikogenu (paliwa dla mięśni) podczas wysiłku fizycznego. Jego skuteczność w leczeniu kaszlu i podrażnieniu gardła porównywalna jest do dekstrometorfanu, silnego składnika wielu środków na kaszel suchy i mokry.

Właściwości miodu potwierdzone badaniami

Podczas badań na Uniwersytecie w Lund (Szwecja) wykryto w miodzie 13 silnie biobójczych szczepów bakterii kwasu mlekowego neutralizujących chorobotwórcze grzyby i bakterie. Miód ma zatem cechy probiotyku wspomagającego naturalne procesy obronne organizmu.

 

Produkty powiązane:

Preparat wzmacniający “Energia życiowa”

Preparat dodający energii “Tonik wzmacniający”

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.