Miód
Miód (Mel)
Miód to najbardziej znany produkt pszczeli – wytwarzany przez pszczoły jako zapas pożywienia na okres jesienno-zimowy. Powstaje z przetworzonego nektaru kwiatowego roślin miododajnych (miody kwiatowe) i niektórych wydzielin występujących na liściach drzew iglastych (miody spadziowe).
Zalety miodu
Miód to cenny produkt spożywczy o wielu zaletach: wzmacniający-wysokoenergetyczny, odtruwający, obniżający ciśnienie krwi, stymuluje produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, antybakteryjny, przeciwzapalny, odnawiający, oczyszczający, poprawiający samopoczucie.
Właściwości miodu
Właściwości miodu wynikają przede wszystkim z jego bogatego składu. Głównym składnikiem miodu są węglowodany (fruktoza i glukoza) oraz kilkaset związków: pierwiastków, białek, składników mineralnych ii witamin, zwłaszcza z grupy B. Cennym bogactwem miodu są też enzymy, kwasy organiczne, flawonoidy i naturalne olejki eteryczne.Wszystki one mają m.in. działanie przeciwzapalne i odkażające, dlatego też zastosowanie miodu w kosmetyce jest tak szerokie.
Miód w kosmetyce:
Oprócz cennych właściwości spożywczych, miód jest z powodzeniem stosowany w kosmetyce. Pomaga w nawilżeniu i utrzymaniu odpowiedniej wilgotności skóry a przy tym ma działanie antybiotyczne, hamuje rozwój bakterii, grzybów, wirusów i pierwotniaków. Używany bezpośrednio oraz jako składnik wyrobów kosmetycznych.
Zastrzeżenie: Zawarte treści dotyczące składników mają wyłącznie charakter informacyjny. Nie jest intencją autora doradzanie w sprawie opieki zdrowotnej. W razie pytań należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą.