Miód manuka UMF 20+

Miód Manuka (Manuka Mel)

Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii. Roślina Manuka ( Leptospermum scoparium), zwana także nowozelandzkim drzewem herbacianym „New Zealand Tea Tree”, jest najczęściej spotykanym drzewem w Nowej Zelandii. Kwitnie wiosną (u nas jest wówczas jesień), ma małe białe kwiaty, które zwabiają pszczoły. Stosowany w Miodzie Manuka faktor UMF oznacza “unique manuka factor”, unikalny wskaźnik, który mierzy poziom aktywności antybakteryjnej w miodzie Manuka. Produkty Bee Pure zawierają maksymalny wskaźnik UMF 20+, jaki jest stosowany w kosmetyce.

Miód manuka zastosowanie

Miód Manuka stosowany w medycynie leczy rany i oparzenia, zmniejsza stany zapalne, dba o higienę jamy ustnej, leczy zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Miód Manuka jest niezwykle cennym i pożądanym produktem. Stanowi bowiem bogate źródło witamin i minerałów, stąd też jego zastosowanie jest tak szerokie.

Miód Manuka – właściwości

Miód Manuka ma szereg właściwości:

  • antybakteryjnych,
  • antyoksydacyjnych,
  • antyseptycznych,
  • przeciwgrzybicznych,
  • przeciwwirusowych,
  • przeciwzapalnych.

Miód Manuka w kosmetyce:

Miód Manuka w kosmetyce ma szerokie zastosowanie, a przede wszystkim:

  • łagodzi podrażnienia i redukuje zaczerwienienia;
  • stosowany w kosmetykach Bee Pure dostarcza właściwości przeciwzapalnych, pomaga zmniejszyć ewentualne zaczerwienienia, mogące się pojawić przy użyciu jadu pszczelego, a antybakteryjne właściwości łagodzą zakażenia skóry, jeśli takowe wystąpią.

Zastrzeżenie: Zawarte treści dotyczące składników mają wyłącznie charakter informacyjny. Nie jest intencją autora doradzanie w sprawie opieki zdrowotnej. W razie pytań należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą.