Miód manuka UMF 20+
Miód Manuka (Manuka Mel)
Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii. Roślina Manuka ( Leptospermum scoparium), zwana także nowozelandzkim drzewem herbacianym „New Zealand Tea Tree”, jest najczęściej spotykanym drzewem w Nowej Zelandii. Kwitnie wiosną (u nas jest wówczas jesień), ma małe białe kwiaty, które zwabiają pszczoły. Stosowany w Miodzie Manuka faktor UMF oznacza “unique manuka factor”, unikalny wskaźnik, który mierzy poziom aktywności antybakteryjnej w miodzie Manuka. Produkty Bee Pure zawierają maksymalny wskaźnik UMF 20+, jaki jest stosowany w kosmetyce.
Miód manuka zastosowanie
Miód Manuka stosowany w medycynie leczy rany i oparzenia, zmniejsza stany zapalne, dba o higienę jamy ustnej, leczy zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Miód Manuka jest niezwykle cennym i pożądanym produktem. Stanowi bowiem bogate źródło witamin i minerałów, stąd też jego zastosowanie jest tak szerokie.
Miód Manuka – właściwości
Miód Manuka ma szereg właściwości:
- antybakteryjnych,
- antyoksydacyjnych,
- antyseptycznych,
- przeciwgrzybicznych,
- przeciwwirusowych,
- przeciwzapalnych.
Miód Manuka w kosmetyce:
Miód Manuka w kosmetyce ma szerokie zastosowanie, a przede wszystkim:
- łagodzi podrażnienia i redukuje zaczerwienienia;
- stosowany w kosmetykach Bee Pure dostarcza właściwości przeciwzapalnych, pomaga zmniejszyć ewentualne zaczerwienienia, mogące się pojawić przy użyciu jadu pszczelego, a antybakteryjne właściwości łagodzą zakażenia skóry, jeśli takowe wystąpią.
Zastrzeżenie: Zawarte treści dotyczące składników mają wyłącznie charakter informacyjny. Nie jest intencją autora doradzanie w sprawie opieki zdrowotnej. W razie pytań należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą.