Masło Shea

Masło Shea (Butyrospermum Parkii).

Masło Shea, inaczej zwane masłem karite (z francuskiego „życie”) wytwarza się z rozgniecionych i wygotowanych nasion drzewa masłowego (Masłosz Parka). Roślina naturalnie występuje w Afryce Środkowej. Oczyszczone Masło Shea ma postać kremowej, bezzapachowej masy tłuszczowej. W Afryce wykorzystywane jest jako tłuszcz jadalny, lek oraz do pielęgnacji skóry. Do Europy sprowadzone w XVIII wieku. Obecnie jest powszechnie używane w przemyśle kosmetycznym.

Pielęgnacyjne właściwości Masła Shea wynikają z wysokiej zawartości witamin A, E, F i kwasów tłuszczowych przypominających składem warstwę rogową naskórka. Masło jest bardzo dobrze tolerowane przez skórę. Nie zapycha porów, a jednocześnie nawilża i odżywia.

Masło Shea w kosmetyce:

  • natłuszcza, odżywia i regeneruje skórę

  • chroni skórę przed przesuszeniem
  • poprawia elastyczność skóry, zmiękcza i wygładza
  • pomaga redukować zmarszczki
  • działa jak naturalny filtr UV i wspiera gojenie lekkich oparzeń słonecznych
  • posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne – łagodzi stany zapalne i podrażnienia
  • przyspiesza gojenie ran i oparzeń
  • używane do masażu rozluźnia mięśnie
  • wpiera walkę z problemami skórnymi: cellulit, rozstępy, wysypki, wypryski, ukąszenia owadów
  • regeneruje włosy – jako maska do suchych i zniszczonych włosów

Zastrzeżenie: Zawarte treści dotyczące składników mają wyłącznie charakter informacyjny. Nie jest intencją autora doradzanie w sprawie opieki zdrowotnej. W razie pytań należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą.

Powiązane produkty: