Wosk pszczeli

Wosk pszczeli (cera alba).

Wytwarzany jest przez 14-o dniowe pszczoły robotnice. Zużywają one 4 kg miodu na wytworzenie 1 kg wosku. Wosk w ulu służy do budowy plastrów gniazda (sześciokątnych komórek) do przechowywania miodu i pyłku kwiatowego. Oprócz szerszego spektrum zastosowań w różnych gałęziach przemysłu, wosk jest szczególnie ceniony w przemyśle farmaceutycznym do wyrobu maści, kremów i plastrów.

Wosk pszczeli w kosmetyce:

Z powodu właściwości kojących, wygładzających i bakteriobójczych jest chętnie używany w przemyśle kosmetycznym. Produkty zawierające wosk pszczeli chronią przed utratą wilgoci, przy czym nie zatykają porów. Wykorzystuje się go do produkcji: kremów do twarzy, kremów ochronnych, produktów do depilacji, pomadek, tuszów do rzęs, cieni do powiek, pudrów, kredek, peelingów.

Zastrzeżenie: Zawarte treści dotyczące składników mają wyłącznie charakter informacyjny. Nie jest intencją autora doradzanie w sprawie opieki zdrowotnej. W razie pytań należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą.

Powiązane produkty: