Rozmaryn

Rozmaryn (Rosmarinus).

     Wiecznie zielona roślina o aromatycznych liściach i niebieskich kwiatach. W naturalnych warunkach występuje w rejonie Morza Śródziemnego.

     Rozmaryn jest jedną z najwcześniej stosowanych w medycynie roślin. Przynosi ulgę w bólach głowy spowodowanych przepracowaniem i napięciem nerwowym. Jako olejek eteryczny zwalcza senność i zmęczenie psychiczne. Dodawany do oleju do masażu łagodzi bóle mięśni. Wykorzystywany jest jako środek: wspomagający trawienie, przeciwskurczowy, antyseptyczny, obniżający ciśnienie, napotny, przeciwbólowy, wspomagający gojenie ran oraz porost włosów.

Rozmaryn w kosmetyce:

  • działa bakteriobójczo i odkażająco – pielęgnacja skóry tłustej, trądzikowej i podrażnionej,

  • działa ujędrniająco, przeciwzmarszczkowo i opóźnia starzenie skóry – pielęgnacja skóry dojrzałej,

  • poprawia mikrokrążenie i oczyszcza głęboko skórę,

  • łagodzi podrażnienia skóry,działa przeciwhistaminowo i zmniejsza objawy alergii,

  • działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny,

  • działa tonizująco, stabilizuje strukturę błon komórkowych – rozjaśnia blizny,

  • regeneruje i wzmacnia cebulki włosów i słabe, skłonne do wypadania włosy,

  • stymuluje wzrost mieszków włosowych i zapobiega przedwczesnemu łysieniu,

  • naturalnie przyciemnia kolor włosów oraz nadaje im gładkości i blasku,

  • zapobiega przetłuszczaniu się skóry głowy i działa przeciwłupieżowo,

Zastrzeżenie: Zawarte treści dotyczące składników mają wyłącznie charakter informacyjny. Nie jest intencją autora doradzanie w sprawie opieki zdrowotnej. W razie pytań należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą.

Powiązane produkty: