Olej jojoba

Olej Jojoba (Simmondsia Chinensis – Jojoba – Seed Oil).

Olej jojoba wytwarzany jest z rośliny o nazwie Simmondsia Kalifornijska, rosnącej w południowej Kalifornii, Arizonie i sąsiadującej części północno-zachodniej Meksyku .

Olej Jojoba w kosmetyce:

  • olej jojoba zawiera białka, witaminy, metale i pierwiastki śladowe oraz kwasy tłuszczowe podobne do lipidów skóry, które sprawiają , że łatwo wchłania się przez skórę;
  • nawilża i odżywia skórę;
  • ma działanie regulacyjne, zapobiega wysuszaniu skóry;
  • dostarcza właściwości kojące i uspokajające;
  • posiada właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające; jest stosowany w chorobach skórnych, w leczeniu chorób oka , zapaleniu ucha, bólach reumatycznych i bólach zębów.

Zastrzeżenie: Zawarte treści dotyczące składników mają wyłącznie charakter informacyjny. Nie jest intencją autora doradzanie w sprawie opieki zdrowotnej. W razie pytań należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą.

Powiązane produkty: