Lawenda

Lawenda (Lavandula).

Wiecznie zielone krzewy z niebieskimi lub purpurowymi kwiatkami o wonnym zapachu. W naturalnych warunkach występuje w rejonie Morza Śródziemnego.

Lawenda to jedna z najbardziej znanych leczniczych roślin świata z której wytwarza się na masową skalę olejki eteryczne. Jej korzystne właściwości, potwierdzone naukowo są wykorzystywane już od starożytności. Główne zalety to działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, uspokajające i odstraszające owady.

Lawenda w kosmetyce:

  • hamowanie działania tlenu atomowego i aktywnych rodników tlenowych – działanie odmładzające,

  • pobudzenie krążenia krwi i rozszerzanie naczyń włosowatych – działanie antycellulitowe

  • zwężanie por skórnych,

  • hamowanie nadmiernego wydzielania łoju,

  • likwidacją obrzęków,

  • przyspieszenie gojenia ran,

  • zwiększenie napięcia skóry,

  • likwidacja drobnych zmarszczek,

  • nawilżanie, zmiękczanie, wygładzanie, uelastycznianie skóry.

Zastrzeżenie: Zawarte treści dotyczące składników mają wyłącznie charakter informacyjny. Nie jest intencją autora doradzanie w sprawie opieki zdrowotnej. W razie pytań należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą.

Powiązane produkty: